Dodany przez on Lis - 2 - 2013 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 1 litr wywaru
  • puszka mleczka kokosowego
  • duży kubek czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • przyprawy:
    • łyżeczka kminku
    • łyżeczka garam masala - czyli mieszanki przypraw, jak podaje wiki
    • pół łyżeczki kurkumy
    • chili
    • sól i pieprz
  • masło lub oliwa
  • kolendra do posypania
  • lub sezam do posypania
  • ewentualnie papryka zielona
  • bądź świeży imbir
  • pieczywo czosnkowe, ryż względnie chlebek indyjski do podania obok
Czas przygotowania: 60 min Danie dla: 4 osób

Zupa Dhal – także znana jako Daal bądź Dal – jest pożywną zupą z soczewicy popularnej w Indiach i krajach ościennych, np. w Nepalu, Pakistanie

  1. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na tłuszczu z czosnkiem.
  2. Dodać przyprawy, po chwili pomidory, soczewicę, sok z cytryny, wywar.
  3. Doprowadzić do wrzenia, dodać mleczko.
  4. Gotować, aż soczewica będzie miękka (około 25 min).
  5. Dodać paprykę, doprawić.
  6. Przed podaniem posypać sezamem i kolendrą.

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment