Dodany przez on Kwi - 14 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów (Savoiardi, Boudoir fingers)
  • pół szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy (ostudzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 40 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
  • 20 ml likieru Ameretto
  • kakao do oprószenia
  • około 350 g świeżych malin
Czas przygotowania: 25 min Danie dla: 4 osób

Tiramisu jest klasycznym włoskim deserem:

  1. Przygotować naczynie do tiramisu, np. nieduży pucharek o średnicy górnej 17,5 cm.
  2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod sam koniec ubijania roztopioną czekoladę.
  3. Zmiksować.
  4. Dodać serek mascarpone i delikatnie zmiksować (tylko do połączenia się składników i zlikwidowania grudek). Uwaga: przy zbyt długim ubijaniu zarówno kremówka jak i mascarpone mogą się zważyć, wiec nie ubijamy dłużej niż to konieczne.
  5. Dodać likier Amaretto i zmiksować (dosłownie dwa obroty miksera). Masa będzie dość rzadka.
  6. Biszkopty nasączyć w kawie, na chwilę je w niej zanurzając i ułożyć na dnie naczynia.
  7. Na to wylać połowę ubitej masy z mascarpone, wyrównać.
  8. Nasączać kolejne biszkopty i wyłożyć je jako kolejną warstwę.
  9. Na nie wyłożyć resztę ubitej masy z mascarpone, wyrównać.
  10. Włożyć do lodówki na całą noc (masa dopiero wtedy osiągnie odpowiednią konsystencję).

Kolejnego dnia deser wyjąć z lodówki, oprószyć proszkiem kakaowym. Na wierzch wyłożyć maliny.

Przechowywać w lodówce.

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment