Dodany przez on Sty - 27 - 2015 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 pałki świeżej trawy cytrynowej
  • 1-2 soczyste, miękkie limonki
  • 2 puszki mleka kokosowego lub kremu
  • Paczka zielonej fasolki
  • Paczka strączków zielonego groszku
  • Świeża bazylia
  • Świeża kolendra
  • Ryż basmanti (lub makaron ryżowy)
  • Trochę cukru brązowego
  • Sos sojowy i rybny
Czas przygotowania: 20 min Danie dla: 4 osób

Tajskie Zielone Curry z zielonymi warzywami i kurczakiem

Zamarynować kurczaka:

  1. Pokroić kurczaka w wąskie, długie paski (można wcześniej lekko rozbić, to lepiej się zamarynuje).
  2. Przełożyć do miski i zmieszać z 2 łyżkami stołowymi pasty curry (jeśli jest za suche, dodać trochę oliwy z oliwek).
  3. Dobrze wymieszać/wmasować, przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na 1-2 dni (może być przez noc, ale im dłużej, tym lepiej, wtedy kurczak jest delikatny)

Gotowanie:

  1. Postawić wok na palniku i dodać łyżeczkę oleju, sos sojowy i rybny oraz łyżkę zielonej pasty curry – szybko podsmażyć (to wydobędzie z pasty wszystkie olejki).
  2. Wrzucić zamarynowanego kurczaka i zostawić na kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Gotować do momentu, aż nie będzie za dużo płynu (wody/tłuszczu z kurczaka).
  4. Dolać mleko kokosowe (jedno lub więcej, będzie bardziej wodniste).
  5. Zmniejszyć ogień i gotować.
  6. Na desce mocno rozbić wałkiem trawę cytrynową (nie kroić ani nie odkrawać żadnych kawałków). Wrzucić do sosu.
  7. Zetrzeć skórkę z limonki.
  8. Wycisnąć 1-2 limonki do sosu i wrzucić połowę startej skórki, dodać cukier.
  9. Pogotować parę minut, a w międzyczasie przygotować ryż (można dorzucić trochę kokosu albo pasty kokosowej).
  10. Zaraz przed podaniem wrzucić pozostałą skórkę z limonki oraz fasolkę i groszek (powinny być lekko chrupiące a nie ugotowane).
  11. Dodać posiekaną bazylię. Po zdjęciu woka z ognia posypać danie kolendrą.

Tajskie Zielone Curry Tajskie Curry

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment