Dodany przez on Sie - 17 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • Piersi z kurczaka
  • Kabaczek
  • Patyczki na szaszłyki
Marynata
  • Garść kolendry
  • Garść mięty
  • 4 ząbki czosnku
  • Trochę oliwy
  • Sok z lemonki lub cytryny, potarta skórka
  • Sól, chili
Czas przygotowania: 35 min Danie dla: 4 osób

Szaszłyki z kurczaka są kolejnym pysznym daniem z grilla:

  1. Zmiksować następujące składniki na marynatę
  2. Piersi pociąć w grubą kostkę i wymieszać z marynatą, wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej przez noc.
  3. Kabaczek pociąć obieraczką do ziemniaków na cienkie paski.
  4. Zalać pociętego kabaczka wrzątkiem na 30 sekund, następnie przelać zimna wodą.
  5. Nabijać na patyczki kurczaka i paski kabaczka, przeplatając kabaczek pomiędzy kurczakiem.
  6. Położyć szaszłyki i grillować przez około 10 minut, od czasu do czasu odwracając.
  7. Przez ostatnie 5 minut grillowania lekko smarować pozostałym sosem. Kurczak ma być soczysty.

Podawać z surówką ze szpinaku, cieciorki, czerwonej papryki, czerwonej cebulki i kolendry oraz pieczonymi ziemniaczkami.

 

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment