Dodany przez on Sty - 27 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • ziemniaki
  • fasolka szparagowa
  • sól
  • kurkuma
  • zielona chili
  • imbir
  • czosnek
  • cebula
  • szpinak
  • sos sojowy
  • kolendra
  • ziarna musztardy
  • sok z limonki lub cytryny
  • pomidory
  • ryż
Czas przygotowania: 45 min Danie dla: 4 osób

Subji (warzywa):

  1. Włożyć ziemniaki i fasolkę do garnka z wodą.
  2. Dodać sól i kurkumę.
  3. Gotować przez parę minut.
  4. Smażyć w woku na oliwie 1 łyżeczkę kminku.
  5. Dodać zieloną chili, ½-1 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki czosnku i smażyć, aż się zrumieni.
  6. Teraz dodać cebulę i smażyć do zrumienienia.
  7. Dodać 1 łyżeczkę kurkumy.
  8. Dodać 2 łyżeczki masala i soli do smaku.
  9. Smażyć przez minutę, mieszając cały czas.
  10. Dodać przecedzone warzywa, kontynuować smażenie, mieszając wszystko.
  11. Można dodać trochę chili w proszku.

Saag:

  1. Sparzyć szpinak (lub dusić w woku przez chwilę).
  2. Podsmażyć imbir posiekany i zieloną chili na oliwie.
  3. Dodać szpinak, pokropić sosem sojowym.
  4. Podsmażyć razem.

Acharr (pickle):

  1. Podsmażyć 1 łyżeczkę imbiru, 2 ząbki czosnku i trochę zielonej chili na oliwie.
  2. Dodać cebulę i podsmażyć.
  3. Dodać kolendrę w proszku i 1 łyżeczkę ziaren musztardowych.
  4. Powinno być ostre i kwaskowate, więc można wcisnąć sok z limonki lub cytryny.
  5. Dodać 4 posiekane pomidory i smażyć wszystko razem; może być podane na zimno lub na ciepło.
  6. Na talerz wyłożyć ryż, obok wyłożyć porcję subji, saag i acharr.
  7. W oddzielnej misce podawać dal, którą polewamy ryż.
Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment