Dodany przez on Sie - 21 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
Ptysie
  • 1 szklanka mąka pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 50g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 100g miękkiego sera koziego
  • 150ml śmietany lub jogurtu greckiego
  • tymianek
  • sól
  • biały pieprz
Czas przygotowania: 10 min Danie dla: 4 osób
Ptysie nadziewane smakują przepysznie z każdym nadzieniem.

  1. W garnku zagotować wodę i rozpuść w niej masło.
  2. Dodać sól.
  3. Gdy masło się rozpuści, zdjąć garnek z gazu, wsypać mąkę. Mieszać energicznie do całkowitego połączenia się składników.
  4. Jeszcze gorące ciasto przełożyć do miski i  wbijać po kolei po jednym jajku mieszając energicznie, by uzyskać gładkie ciasto.
  5. Blachę nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować ptysie.
  6. Piec w piekarniku przez ok. 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca nakłuć ptysie i nieco ostudzić.
  7. Przekroić ptysie i dodać nadzienie z sera koziego. Smacznego! 🙂
Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment