Dodany przez on Lis - 2 - 2013 w Obiad wtorkowy
Składniki
Placki ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Gulasz:
  • mięso wołowe lub wieprzowe
  • cebula, czosnek
  • liść laurowy, ziarna pieprzu, zioła (tymianek, rozmaryn)
  • przyprawy: vegeta, sól, pieprz
  • grzyby suszone lub pieczarki
  • inna opcja: brokuły
 
Czas przygotowania: 120 min Danie dla: 4 osób

Jak można przypuszczać, placek po węgiersku na Węgrzech jest serwowany dość rzadko (więcej historii tutaj)

Placki ziemniaczane

  1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć (jeżeli ziemniaki są zbyt mokre, trochę odsączyć lub dodać więcej mąki).
  2. Dodać jaja, mąkę, sól i pieprz.
  3. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
  4. Kształt placków: owalny.

Gulasz:

  1. Mięso w kostkę na rozgrzanym oleju przysmażyć, posolić.
  2. Podlewać wodą.
  3. Dodać liść laurowy, grzyby, przyprawy, cebulę.
  4. Po chwili zalać wodą.
  5. W zależności od mięsa – dusić do miękkości (około 40 min.)
  6. Można zaklepać mąką lub śmietaną.
  • Placki, które będą na górze, posypać tartym serem i włożyć do piekarnika, aż ser się roztopi.
  • Resztę placków wyłożyć na talerz, polać sosem i przykryć plackiem z serem.
  • Placek po węgiersku podawać z bukietem surówek.

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment