Dodany przez on Lut - 5 - 2015 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki sody
  • 4 łyżki cynamonu (można dodać kakao)
  • 200 g bakalii (można dodać kilka łyżek dżemu truskawkowego)
Czas przygotowania: 50 min Danie dla: 6 osób

Piernik z bakaliami to ciasto bardzo szybkie i smaczne.

  1. Rodzynki najlepiej namoczyć; można użyć gotowej mieszanki owocowej i orzechów. Wszystko wymieszać.
  2. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto, napełniając je do 3/4 wysokości.
  3. Piec około 50-60 min w 160 C, włączyć  termoobieg (sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem, jeśli ciasto będzie w pełni upieczone patyczek, będzie całkiem suchy, więc nieoblepiony).
  4. Ilość ciasta rozdzielić na dwie średnie keksówki. Smakuje nawet lepiej następnego dnia.
  5. Upieczone pierniki pozostawić w formach do wystygnięcia. Ostudzone polać polewą czekoladową (w tym celu: czekoladę, śmietankę i olej włożyć do metalowej miski, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą – wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a opierać się tylko na ściankach garnka. Zarówno woda, jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą.) Rozpuszczoną czekoladę wymieszać i jeszcze gorącą polać obydwa pierniki. Ozdobić płatkami migdałów.

SONY DSC

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment