Dodany przez on Paź - 7 - 2014 w Brak zdjecia, Obiad wtorkowy
Składniki
Składniki
  • Kawałek wołowiny na pieczeń
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Przyprawy: może być majeranek, tymianek, rozmaryn, pieprz i sól
Czas przygotowania: 15 min Danie dla: 4 osób

Pieczona wołowina jest potrawą wyjątkowo pyszną i mięsną 🙂

  1. Nagrzać piekarnik do 190 C.
  2. W międzyczasie natrzeć wołowinę roztartym czosnkiem i przyprawami.
  3. Posmarować mięso oliwą.
  4. Włożyć je do naczynia i zalać wodą na ok.2-3 cm na dnie. Potem z tej wody powstanie baza na sos, który można zagęścić, a przy okazji mięso nie wyschnie. Naczynie przykryć.
  5. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika.
  6. Po około godzinie wyłączyć piekarnik – nie wyjmować mięsa, może zostać w piekarniku nawet na parę godzin.
  7. 45 minut przed podaniem włączyć piekarnik na 190 C.
  8. Piec bez przykrycia.
  9. Wyjąć mięso i przykryć – zostawić pod przykryciem na 15 minut.
  10.  Pokroić w plastry i podać z sosem.

 Wskazówka: Każde 450 g mięsa wołowego pieczemy 40 minut + dodatkowe 40 minut na całość,

tzn. jak mamy 1,5 kg mięsa, to pieczemy (40 * 3.3) + 40 = 172 minuty.

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment