Dodany przez on Paź - 7 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 4 papryki czerwone lub kolorowe
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 125 g sera typu greckiego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 100g ugotowanego ryżu (wtedy nie podajemy z pieczonymi ziemniakami)
  • 1 cebula
  • 150 g zielonych oliwek
  • 150 g kwaśnej śmietany
Czas przygotowania: 70 min Danie dla: 4 osób

Papryki faszerowane z sosem z oliwek są dobre na każdą okazję:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
  2. Farsz: drobno siekać czosnek, cebulę, pietruszkę, pokruszyć ser.
  3. Czosnek rozcierać z solą.
  4. Mielone mięso mieszać w misce z czosnkiem, cebulą, natką, serem.
  5. Doprawiać 1 łyżką oregano, dużą ilością pieprzu.
  6. Papryki umyć, odciąć ich górną część i wyjąć gniazda nasienne.
  7. Każdą paprykę w środku doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i oregano.
  8. Nadziewać papryki farszem. Na każdą paprykę nałożyć jej górną część.
  9.  Papryki układać w naczyniu żaroodpornym, polać niewielką ilością oliwy.
  10. Wkładać do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 35-40 minut.
  11. Upieczone papryki przekroić na pół i polać poniższym sosem.

Sos:

  1. Siekamy drobno oliwki.
  2. Dodajemy śmietanę  i pokrojony ząbek czosnku.
  3. Doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy na 10-15 minut.

Podajemy z pieczonymi lub smażonymi ziemniaczkami i surówką.

Jeżeli dodaliśmy ryżu, podajemy tylko z surówką.

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment