Dodany przez on Sty - 27 - 2015 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 8 kawałków pomidorów marynowanych w oliwie
  • 360 g pieczarek ciemnych
  • 40 g pociętych orzechów laskowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g bułki tartej
  • Kawałeczek masła lub oliwa
  • Natka pietruszki – pół pęczka
  • 1 łyżeczka suchych płatków chili lub 2 cm świeżego chili
  • 200 g sera feta
  • 4 kolorowe papryki
  • Mały kawałek dyni piżmowej (opcjonalnie)
  • Pieprz
Czas przygotowania: 30 min Danie dla: 4 osób

Papryki faszerowane grzybami i fetą:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
  2. Pociąć pomidory, grzyby, dynię, czosnek, pietruszkę, papryki przeciąć na pół, wydrążyć pestki, ale zostawić ogonki.
  3. Podsmażyć pieczarki przez około 7 minut.
  4. Dodać orzechy, podsmażyć kolejne 2 minuty, aż lekko się zrumienią. Doprawić pieprzem i zdjąć z ognia.
  5. Dodać pomidory, czosnek, bułkę tartą, pietruszkę i chili, wymieszać.
  6. Dodać pokruszony ser feta.
  7. Ułożyć papryki na folii i nadziewać je farszem. Najlepiej, żeby papryki nie przylegały do siebie, szybciej się upieką. Przykryć folią.
  8. Po 25 minutach zdjąć folię, dodać odrobinę masła lub oliwy, żeby nie były za suche i piec kolejne 10 minut, aż papryki będą miękkie.
  9. Podawać z pieczywem i dipem oliwkowym (pocięte drobno zielone oliwki, śmietana, 1 ząbek czosnku, pieprz, sok z cytryny).

Papryka zapiekana Papryka zapiekana z bliska

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment