Dodany przez on Lis - 17 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
Marynata:
  • 800 g udek z kurczaka (górne części)
  • 80 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka startego imbiru i czosnku, można drobno pokroić
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1½ łyżeczki soli
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka chili w proszku
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala
Chlebek Naan (6-8 chlebków)
  • 375 g białej mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½ łyżeczki soli
  • 200 ml mleka
  • 15 g cukru
  • 1 jajo (potrzebna będzie połowa jaja)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
 Sos
  • 1 kg pomidorów i 1 puszka pomidorów
  • 5 cm imbiru, pół startego i pół drobno posiekanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna zielonego kardamonu
  • 5 goździków
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka zmielonego chili
  • 80 g lub więcej masła
  • 1-2 zielone chilli przekrojone na pół z ziarnami
  • 75 ml śmietany słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mielonej kozieradki ( ang. fenugreek )
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru
 
Czas przygotowania: 60 min Danie dla: 6 osób

1. Aby przygotować danie kurczak curry Delhi, należy najpierw rozgrzać piekarnik do 220 st. C.

2. Przygotować marynatę:

  • Ponacinać kurczaka nożem, żeby lepiej rozprowadzić marynatę po powierzchni.
  • Wymieszać wszystkie składniki w pojemniku, w którym będziemy piec kurczaka.
  • Włożyć kurczaka do marynaty, przykryć folią i włożyć do lodówki na 10 minut.

3. Włożyć kurczaka do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż będzie zrumieniony po obu stronach.

4. Przygotować naan:

  • Wymieszać w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • W osobnej misce wymieszać mleko, cukier i połowę ubitego jaja.
  • Następnie dodać je do mąki i ugnieść ciasto (trzeba uważać, żeby za długo nie ugniatać ciasta tylko do momentu, aż wszystko się połączy).
  • Przykryć ciasto ścierką i odstawić na 15 minut.

5. Sos

  • Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i włożyć do garnka z 125 ml wody, dodać potarty imbir, czosnek, kardamon, goździki i liść laurowy. Gotować na małym ogniu około 10 minut, aż pomidory zmiękną.
  • Ręcznym mikserem połączyć dokładnie składniki (można przecisnąć przez sito).
  • Dodać proszek chili i gotować na małym ogniu 15 minut.

6. Pociąć kurczaka na mniejsze kawałki i wrzucić do sosu razem z sosem, który powstał przy pieczeniu.

7. Dodać około 200 ml wody (można nie dodawać, jeżeli sos ma dobrą konsystencję). Następnie gotować przez 5 minut. Dodać masło pocięte w drobne kawałki i gotować kolejne 8 minut.

8. Pieczenie naan:

  • Posmarować oliwą ciasto, używając pędzelka.
  • Podzielić ciasto na 8 równych małych kawałków, utworzyć kulki, które następnie spłaszczyć.
  • Cieniutkie placuszki kłaść na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na parę minut.
  • Następnie posypać drobno pokrojonym czosnkiem.
  • Piec w piekarniku 4-5 minut, aż się zrumienią z dwóch stron.
  • Dodać posiekaną kolendrę.

9. Na koniec dodać do sosu posiekany imbir, chilli, śmietanę i gotować na małym ogniu przez parę minut, dodając sól, kozieradkę i garam masala. Doprawić do smaku pieprzem i dodać cukier. Podawać z ciepłym naan.

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment