Dodany przez on Lis - 17 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule pocięte w kostkę
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 duży seler pocięty w kostkę
  • 4 jabłka obrane i wydrążone
  • świeży tymianek – kilka gałązek
  • 1-2 litry rosołku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • liście szałwii
  • podsmażone orzechy laskowe lub świeży starty chrzan
Czas przygotowania: 45 min Danie dla: 6 osób
  1. Aby przygotować krem z selera i jabłek, należy rozgrzać oliwę, dodać cebulę i seler. Gotować przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
  2. Dodać jabłka i tymianek, gotować parę minut i podlać rosołkiem.
  3. Doprawić solą i pieprzem i gotować 30 minut.
  4. Ściągnąć z gazu i – używając ręcznego miksera – połączyć składniki.
  5. Dodać śmietanę.
  6. Podsmażyć szałwię dosłownie chwilkę, żeby wciąż miała zielone listki, podsmażyć orzechy.
  7. Wlać zupę do misek, opcjonalnie dodać łyżkę śmietany (zależy od jabłek, jeżeli zupa jest kwaskowata nie dodawać już śmietany), posypać orzechami, szalwią i spryskać oliwą.

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment