Dodany przez on Paź - 7 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 1 kg marchwi
  • 100 g masła
  • 2 duże cebule
  • 1 pomarańcza
  • 4 cm imbiru
  • 2 l bulionu drobiowego
  • Kilka kromek chleba
  • Pół pęczka kolendry lub pietruszki
  • Kminek
  • 150 g śmietany
Czas przygotowania: 35 min Danie dla: 4 osób

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru jest zainspirowany kuchnią azjatycką

  1. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać  60 g masła.
  2. Cebulę kroić w kostkę, smażyć do zeszklenia.
  3. Marchew kroić w półtalarki, imbir – w drobną kostkę, dodać do cebuli.
  4. Dodać 2 szczypty kminku.
  5. Skórkę z pół pomarańczy zetrzeć na tarce.
  6. Do garnka wlać sok z całej pomarańczy. Mieszać.
  7. Skórkę startej pomarańczy wrzucić do garnka. Bulionem zalać marchew w garnku (jeśli zupa ma być bardziej gęsta, dodać mniej bulionu).
  8. Gotować około 15 minut. Następnie zmiksować.
  9. Przelać do garnka, dodać sól i pieprz.
  10. Przygotować grzanki – pokroić w kostkę odkrojoną skórkę chleba.
  11. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać 40 g masła, smażyć do momentu, aż grzanki będą chrupiące i równomiernie usmażone.

Zupę podajemy na gorąco, z grzankami i kolendrą.

zupa-marchewkowa-1

 

Zdjęcie pochodzi z tego blogu

 

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment