Dodany przez on Lut - 25 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 1 litr rosołu (może być z kostki)
  • 800 g dyni piżmowej (1 duża dynia)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • pół puszki mleczka kokosowego
  • trochę soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego lub w całości kminku
  • trochę chilli
  • oliwa
Czas przygotowania: 20 min Danie dla: 4 osób

Krem z dyni piżmowej można odrobinę zmodyfikować i przyrządzić ze „zwykłej” dyni:

  1. Obrać dynię i pociąć w dużą kostkę ( kawałki ok. 5 cm).
  2. Pokropić oliwą, wymieszać z chilli, kminkiem i garam masala.
  3. Wstawić do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 15 minut.
  4. Dodać czosnek i piec kolejne 15 minut, aż dynia będzie miękka.
  5. W międzyczasie podsmażyć cebulę na oliwie.
  6. Zmiksować dynię, cebulę i rosołek.
  7. Przelać do garnka, dodać pozostałą ilość  rosołu, mleko kokosowe.
  8. Gotować na małym ogniu 10 min., dodać sok z cytryny, sól i pieprz.

Podawać ze zblanszowanymi listkami szpinaku i płatkami migdałów.

 

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment