Dodany przez on Lis - 1 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 1kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 4 szklanki mąki
  • sól, pieprz,
  • łyżka majeranku
Czas przygotowania: 40 min Danie dla: 4 osób

Kopytka z pieczarkami są po prostu przepyszne

  1. Ziemniaki ugotować, przestudzić i rozgnieść.
  2. Dodać sól, pieprz i majeranek.
  3. Podzielić nożem na 4 części i wyłożyć ¼ na górę,  w to miejsce wsypać mąkę, lekko rozgnieść.
  4. Dodać jaja, podsypywać mąką, aż się połączy i przestanie przyklejać do rąk (ręce podsypywać mąką).
  5. Ciasto rozwałkować na podsypaną mąką desce, następnie pociąć.
  6. Wrzucać na posolony wrzątek, po chwili lekko przemieszać, żeby się odkleiły od dna, gotować 1 minutę.
  7. Wyłożyć na talerze, nie piętrowo; jak będą zimne, przełożyć do miski, resztę zamrozić.
  8. Na rozgrzaną oliwę z masłem kłaść pocięte kopytka, podsmażyć.
  9. Podawać z podsmażoną cebulką z boczkiem, sosem grzybowym lub gulaszem i zasmażaną kapustką.

Palce lizać! 🙂

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment