Dodany przez on Lis - 1 - 2014 w Główna Strona, Obiad wtorkowy
Składniki
  • 4 kawałki tuńczyka
  • 3 łyżki oliwy extra-virgin
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka ząbków czosnku
  • kolendra
  • 1 cytryna
  • 1 awokado
  • łyżka cukru
  • 400 g szpinaku
  • pieprz, sól
Czas przygotowania: 60 min Danie dla: 4 osób

Przepis na grillowane steki z tuńczyka znaleźliśmy na przepięknym blogu angielskojęzycznym.

  1. Popieprzyć i posolić obie strony tuńczyka.
  2. W miseczce wymieszać: oliwę, sos sojowy, drobno krojony imbir, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, miąższ z cytryny, kolendrę i cukier.
  3. Zalać rybę powyższą marynatą i odstawić na minimum 2 h (albo i całą noc).
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, przecisnąć kilka ząbków czosnku i po podsmażeniu czosnku dodać szpinaku.
  5. Doprawić pieprzem i solą.
  6. W międzyczasie ugotować ziemniaki.
  7. Obrać awokado i pokroić w plastry. Włożyć pestkę, aby nie sczerniało.
  8. Zeskrobać marynatę z ryby.
  9. Na metalowej tacce wstawić tuńczyka pod grilla (275 st.) na 2 minuty z każdej strony opiec, i ani minuty dłużej. W środku musi pozostać lekko czerwonawy.
  10. Zeskrobaną marynatę przełożyć na patelnię i odparować trochę wody.

Podawać rybę ułożoną na szpinaku wraz z plasterkami awokado i podgrzaną marynatą.

 

 

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment