Dodany przez on Lis - 17 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 1,5 kubka ryżu
  • 1 kg mięsa mielonego
  • duża kapusta
  • 2 jaja
  • olej
  • grzyby suszone
  • kostka rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • koncentrat pomidorowy
  • cebula, pieprz, vegeta
Czas przygotowania: 15 min Danie dla: 2 osób

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, podawana również jako danie wigilijne. Wówczas robione są z farszem z kaszy gryczanej.

  1. Ugotować ryż (3 kubki wody na 1,5 kubka ryżu).
  2. Zetrzeć do ryżu cebulę, dodać dużo majeranku, pieprz, vegeta.
  3. Sparzyć liście kapusty: wyciąć głąb, włożyć do wrzątku. Po 10 minutach wyciągnąć, oberwać miękkie liście. Kapustę wlożyć do wrzątku. Powtórzyć 3-4 razy.
  4. Wyciąć z liści twarde części, żeby były bardziej elastyczne.
  5. Do ryżu dodać mięso, jaja, posolić. Przyprawić.
  6. Farsz zawijać w liście.
  7. Dno garnka polać olejem i wyłożyć liśćmi kapusty.
  8. Następnie kłaść gołąbki, dodawać warstwami suszone grzyby, pociętą kostkę rosołową, liść, ziele, półtalarki cebuli.
  9. Na wierzch wyłożyć liście kapusty i zalać wodą (3/4 garnka). Gotować, aż liście będą miękkie.

Sos: podsmażyć cebulę, dodać bulion rosołowy, dodać koncentrat, przyprawić. Trochę pogotować, aż lekko zgęstnieje. Dodać do sosu parę gołąbków, pogotować przez chwilę w sosie i podawać.

Gołąbki

Z braku własnego zdjęcia zamieszczam zdjęcie z tego blogu

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment