Dodany przez on Sty - 14 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
Ryż
  • 1 1/2 szklanki soczewicy (żółta lub czerwona)
  • 4 do 5 szklanek wody (w zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać; powinna być rzadka)
  • 2-3 małe ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2-3 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 garść posiekanej kapusty
  • 1 garść posiekanej zielonej fasolki
  • paczka szpinaku
  • 6 pomidorów
  • 1 ½ łyżki nasion kminku
  • zielona chili posiekana (ilość zależy od tego, jak ostro kto lubi)
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 10-15 ząbków posiekanego czosnku
  • kurkuma
  • sól
  • chili czerwona w proszku, według uznania
  • Garam Masala
  • kolendra w proszku
  • ziarna musztardowe
Czas przygotowania: 15 min Danie dla: 4 osób

Dal Bhat to tradycyjne nepalskie danie składające się z ryżu i soczewicy, często z dodatkiem warzyw lub curry. Bardzo popularny posiłek w trakcie trekingów – zamawiasz go raz i masz dokładki bez końca…

  1. Ugotować ryż.
  2. Wypłukać soczewicę i dodać wody, następnie – 1 łyżeczkę kurkumy i sól.
  3. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 20-30 minut, aż konsystencja będzie przypominać owsiankę.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć 1 łyżeczkę kminku, trochę zielonej chili, 2 łyżeczki imbiru i 3 ząbki  (lub więcej) czosnku.
  5. Smażyć, aż będzie się rumieniło, dodać garść cebuli i smażyć do ponownego zrumienienia.
  6. Teraz dodać 2 łyżeczki masala i sól.
  7. Smażyć przez minutę, cały czas mieszając i dodać do ugotowanej soczewicy.
  8. Odłożyć i odgrzać później.

 

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment