Dodany przez on Lis - 2 - 2013 w Bez kategorii, Obiad wtorkowy
Składniki
  • 0.5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 0.5 kg mięsa jagnięcego
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • Ajwar (czytaj na wiki)
  • Kajmak albo inny biały ser (czytaj na wiki)
  • Oliwki
  • Ziemniaki
  • Szpinak
Czas przygotowania: 60 + noc w lodówce min Danie dla: 4 osób

Czewapczyca to forma podawania mielonego mięsa, bardzo popularna w Czarnogórze

„Czewapczyca (cevapcici, cevap) ma formę krótkich kiełbasek. Idealnym sposobem spożywania jest zanurzenie czewapczycy w ajwarze i kajmaku. Ajwar to przesmażona pasta z papryki i bakłażanów. Kajmak, co ciekawe, jest spożywany głównie tam, gdzie utrwaliły się wpływy tureckie.” (czytaj dalej tutaj albo na wiki)

  1. Mięso wołowe i jagnięce mieszamy z kilkoma ząbkami czosnku. Można dodać cebulę, odrobinę oleju, sól i pieprz.
  2. Uformować parówki i wstawić do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia zgrillować.
  4. Podajemy z ajwarem i czymś przypominającym kajmak, najlepiej jakimś delikatnym kremowym twarożkiem.
  5. Jako dodatek – pieczone ziemniaki ze szpinakiem.

 

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment