Dodany przez on Paź - 26 - 2013 w Główna Strona, Obiad wtorkowy
Składniki

Ciasto rabarbarowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 185 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (albo innego)

Kruszonka:

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
Czas przygotowania: 60 min Danie dla: 2 osób
  1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować w wałek, zawinąć w folię i odstawić na 30 min. do lodówki/zamrażalnika.
  2. Piekarnik nastawić na 180 st. i ciasto zetrzeć na grubej tarce na blachę 23×33 cm, i wylepić nim dno. Podpiec 15-20 min. na złocisty kolor.
  3. Rabarbar obrać, umyć, pokroić na 1 cm kawałki. Wrzucić na suchą patelnię i posypać cukrem. Podgrzać na dużym ogniu, aż puści sok (2-3 min). Odsączyć nadmiar soku (dobry do picia po rozcieńczeniu).
  4. Kruszonka: mąkę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku i bardzo mocno rozgrzać. Wrzącym zalać suche składniki i wymieszać łyżką.
  5. Przestudzone ciasto posmarować dżemem, wyłożyć odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i posypać kruszonką.
  6. Piec 30-40 min. w 180 st.
Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment