Dodany przez on Lis - 1 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 3/4 szklanki pociętego, suszonego mango lub pół świeżego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 masła
  • 3/4 szklanka brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 ubite jaja (lub 3 jeżeli małe)
  • 1/2 szklanki pociętych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • aromat waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania
Czas przygotowania: 50 min Danie dla: 6 osób

Ciasto z mango i orzechami pasuje do wszystkiego 🙂

  1. Rozgrzać piekarnik 175 C i przygotować blachę: 22 cm x 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Pociąć suszone mango i gotować około 15 minut, odcedzić.
  3. Wyrobić kruche ciasto: 1 szklankę mąki, ¼ szklanki cukru, dodać pocięte masło.
  4. Wyrobionym ciastem wylepić blachę.
  5. Piec 10-15 minut, aż się zarumieni delikatnie.
  6. W misce wymieszać trzepaczką: brązowy cukier, 1/3 szklanki mąki, jaja, orzechy, mango pocięte na drobne kawałki, proszek, sok z cytryny i sól.
  7. Wyłożyć masę na podpieczone kruche ciasto.
  8. Przykryć folią i piec 20 minut. Odkryć folię i piec, aż się zarumieni i góra będzie zwarta – około 10-15 minut.
  9. Jak wystygnie, posypać cukrem pudrem.

Ciasto z mango i orzechami nadaje się do zamrożenia (ale po co 😉 )

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment