Dodany przez on Lis - 9 - 2014 w Główna Strona, Obiad wtorkowy
Składniki
  • 2 duże jaja w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dżem
  • 3 łyżki zrumienionych płatków migdałów
  • lody bądź custard
Czas przygotowania: 25 min Danie dla: 6 osób

Ciasto jogurtowe z gruszkami jest proste w przyrządzeniu:

  1. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę (około 7 min).
  2. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, jogurt, roztopione masło oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Zmiksować wszystko na wolnych obrotach na jednolitą masę.
  4. Połowę masy wyłożyć na tortownicę (24 cm) i delikatnie rozsmarować.
  5. Położyć warstwę dżemu.
  6. Gruszki pokroić w plastry, obtoczyć w cynamonie i włożyć na ciasto w tortownicy.
  7. Łyżką wyłożyć resztę ciasta.
  8. Piec około 35-45 min. w temperaturze 180 st. C, aż będzie suche.
  9. Upieczone ciasto polać custard’em i posypać uprażonymi płatkami migdałów.

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment