Dodany przez on Lis - 3 - 2013 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 1 opakowanie zrolowanego ciasta francuskiego
  • 60 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki "Mixed spice" (cynamon, zmielone ziarna kolendry, gałka muszkatołowa)
  • 2 duże jabłka
  • custard (czyli sos angielski)
  • lody
Czas przygotowania: 25 min Danie dla: 4 osób

Ciasto francuskie z jabłkami jest bardzo prostym wyborem na przepyszny deser:

  1. Rozgrzać piekarnik na 210 stopni.
  2. Pociąć ciasto w 6-8 kwadratów i ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia.
  3. Połączyć masło, cukier i przyprawy i posmarować ciasto, używając połowy mikstury.
  4. Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki, a następnie – w cienkie piórka.
  5. Wyłożyć jabłka na ciasto bardzo blisko siebie, tworząc dwa rzędy i  zostawiając 0.5 cm od brzegów.
  6. Posmarować jabłka miksturą.
  7. Piec 20 min., aż jabłka będą miękkie, a ciasto – zarumienione.
  8. Serwować z lodami, śmietaną lub „custard”, czyli tzw. sosem angielskim

 

Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment