Dodany przez on Sie - 21 - 2014 w Obiad wtorkowy
Składniki
  • 1 kg buraków
  • 1 kg pomidorów
  • 0.5 kg wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • pół małego selera
  • seler - pół małego
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1,5 litra wody
  • 2 duże gałązki kwiatu kopru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 młode, kwaśne jabłka
  • lubczyk świeży - kilka dużych gałązek
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Czas przygotowania: 90 min Danie dla: 6 osób

Ten przepis jest dostępny wyłącznie dla posiadaczy sokowirówki lub dla osób z możliwością pożyczenia albo jej zakupu

  1. Marchew, pietruszkę oraz seler umyć i obrać.
  2. Cebulę opalić nad ogniem, aż skórka sczernieje.
  3. Pora przekroić wzdłuż na pół i umyć, i wrzucić do garnka w całości.
  4. Zalać warzywa wodą, dodać żeberka wędzone, ziele angielskie i listki laurowe.
  5. Gotować wywar na małym ogniu przez 1,5 godziny.
  6. Buraki obrać, umyć i wycisnąć z nich sok w sokowirówce.
  7. Wycisnąć sok z umytych pomidorów.
  8. Przecedzić wywar, wlać sok z buraków i pomidorów, łyżeczkę octu jabłkowego, dodać kwiaty kopru, wyciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk i pokrojone ćwiartki jabłka.
  9. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
  10. Podgrzewać, nie gotując przez kilka minut.
  11. Podawać z chlebem (najlepszy ten na zakwasie, ale jak kto lubi).
Rodzaj: Składniki:

Dodaj komentarz


Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment