Małą kapustę, kartofle, marchewkę, por, pietruszkę pokroić w kostkę. Ugotować na 2 kostkach rosołowych przez 1/2 godziny na wolnym ogniu. Na zupę wystarczy 1 burak ugotowany. Obrać, zetrzeć na tarce buraka i dodać do ugotowanych warzyw. Dodać trochę kwasku. Jak zrobi się czerwony wywar, wyłączyć gaz i doprawić. Jak będzie   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Ten przepis jest dostępny wyłącznie dla posiadaczy sokowirówki lub dla osób z możliwością pożyczenia albo jej zakupu Marchew, pietruszkę oraz seler umyć i obrać. Cebulę opalić nad ogniem, aż skórka sczernieje. Pora przekroić wzdłuż na pół i umyć, i wrzucić do garnka w całości. Zalać warzywa wodą, dodać żeberka wędzone, ziele angielskie   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Przepis na czorbę wołową: Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. W trakcie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cebulę. Po 30 minutach dorzucić pokrojone ziemniaki, następnie groszek i podzielone na mniejsze cząstki strąki fasoli. Kiedy wszystkie składniki są już miękkie, dodać przecier pomido­rowy i drobno pokrojone zielone   Czytaj dalej ...

Krem z brokułów można zrobić na wiele sposobów. Oto jeden z nich: Podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie. Dodać wywar, brokuły i seler. Gotować, aż warzywa będą miękkie, około 15 minut. Zmiksować, przelać do garnka i doprawić. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodać wrzątku. Podawać z tartym serem lub śmietaną.

Kategorie: Obiad wtorkowy

Krem z dyni piżmowej można odrobinę zmodyfikować i przyrządzić ze „zwykłej” dyni: Obrać dynię i pociąć w dużą kostkę ( kawałki ok. 5 cm). Pokropić oliwą, wymieszać z chilli, kminkiem i garam masala. Wstawić do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 15 minut. Dodać czosnek i piec kolejne 15 minut,   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru jest zainspirowany kuchnią azjatycką Rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać  60 g masła. Cebulę kroić w kostkę, smażyć do zeszklenia. Marchew kroić w półtalarki, imbir – w drobną kostkę, dodać do cebuli. Dodać 2 szczypty kminku. Skórkę z pół pomarańczy zetrzeć na tarce. Do garnka   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Krem z pietruchy jest zupą z bardzo wyraźnym smakiem. Ta wersja została wzmocniona mleczkiem kokosowym 🙂 Pokroić w kostkę cebulę, pietruchę, ziemniaki. Roztopić masło i zeszklić cebule. Dodać pietruchę i ziemniaki. Po chwili dodać przyprawy. Warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości około 20 minut. Lekko przestudzić i zmiksować. Wlać   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Aby przygotować krem z selera i jabłek, należy rozgrzać oliwę, dodać cebulę i seler. Gotować przez 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać jabłka i tymianek, gotować parę minut i podlać rosołkiem. Doprawić solą i pieprzem i gotować 30 minut. Ściągnąć z gazu i – używając ręcznego miksera – połączyć składniki.   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

 Paprykę, cebulę i ziemniaka pokroić w kostkę. Na oliwie smażyć cebulę, czosnek i chili przez 5 minut. Dodać ziemniaka, paprykę i smażyć około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać mieloną paprykę, a po minucie dodać sos pomidorowy i wywar. Zagotować i trzymać na małym ogniu około 15 minut. Zupę zmiksować. Dodać   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Rosół z kury należy gotować wolno albo i jeszcze wolniej: Mięso obrać, aby nie było zbyt tłuste (chyba, że ktoś lubi). Zalać wodą, aby wszystko zakryć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, od czasu do czasu zebrać szumowiny. Dodać warzywa. Oddzielnie ugotować makaron i   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Zupa czosnkowa, wbrew pozorom, nie jest aż tak ostra. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Czosnek obrać i drobno posiekać (np. blenderem). Bulion zagotować i wrzucić ugotowane ziemniaki i czosnek. Szynkę podsmażyć i dodać do gotującej się zupy. Całość doprawić pieprzem i   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Zupa Dhal – także znana jako Daal bądź Dal – jest pożywną zupą z soczewicy popularnej w Indiach i krajach ościennych, np. w Nepalu, Pakistanie Posiekaną drobno cebulę zeszklić na tłuszczu z czosnkiem. Dodać przyprawy, po chwili pomidory, soczewicę, sok z cytryny, wywar. Doprowadzić do wrzenia, dodać mleczko. Gotować, aż   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Zupa z soczewicy i pomidorów jest bardzo pożywna i może zastąpić główne danie. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na tłuszczu z czosnkiem. Po chwili dodać pomidory, soczewicę, wywar i chili. Gotować około 15 minut. Dodać pozostałe warzywa, doprawić. Gdy wszystko będzie miękkie, dodać szpinak i bazylię, doprawić koncentratem. Jeżeli zupa jest za   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Zupa zimowa: Podsmażyć mięso, dodać cebulę i czosnek. Dodać zioła. Zalać wywarem z kostką wołową. Pokroić i dodać warzywa. Chwilę pogotować, aż zmiękną. Posypać bazylią.

Kategorie: Obiad wtorkowy

Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment