Sparzyć pomidory, obrać, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 ząbków czosnku, trochę cebulki, 1 łyżeczkę oliwy i łyżeczkę octu. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną kolendrę. Pokroić bagietkę w plastry. Z jednej strony, używając pędzla, posmarować oliwą. Włożyć do piekarnika, przed podaniem nałożyć pomidory. Bruschetta jest przygotowywana na wiele   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Wymieszać w misce mąkę, sól i cukier. Dodać kefir, by zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Ciasto nakryć na 20-30 min. Podzielić na 6 części i uformować kulki. Każdą rozwałkować na okrągłe placki o średnicy 20 cm. Uformować placki i skleić, aby się nie rozleciały.

Kategorie: Obiad wtorkowy

Empanada w Ameryce Południowej to popularne danie: Nagrzać piekarnik na 190 C. Pociąć cebule, czosnek i papryki w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać pastę pomidorową. Dodać tuńczyka, kapary, przyprawy. Gotować, aż wszystko będzie miękkie. Podzielić kruche ciasto na dwie równe części. Jedną część wyłożyć na papierze do pieczenia, na to położyć   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Grillowany bakłażan z fetą: Odciąć końcówki z bakłażanów, obrać i pociąć wzdłuż na cienkie paski. Podpiec na grillu, żeby zmiękły i były elastyczne. Fetę rozetrzeć na krem, dodać posiekaną miętę i chili, cytrynę i pieprz. Smarować  bakłażany kremem, zwijać w roladki. Podawać na zimno roladki ułożone na sałatce. Sałatka: rukola, cebulka,   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Jajka faszerowane są tradycyjną polską potrawą: Jajka gotować na twardo w osolonej wodzie (nie dłużej niż 10 minut). Nieobrane jajka przekrawać wzdłuż na pół ostrym nożem. Wydrążyć ze skorupki żółtka i białka. Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać bardzo drobno. Farsz utworzyć z jajka pokrojonego w kostkę (kratką), pietruszki, szczypiorku i   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Łosoś ze szparagami jest bardzo prostą do przyrządzenia potrawą. Sos serowy jest podobno bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych (więcej na wiki) Sos z sera pleśniowego (blue cheese dressing) zmieszać ze świeżo pokrojonym koperkiem i jogurtem greckim. Szparagi obrać i ugotować (ok. 5-10 min). W międzyczasie rozgrzać oliwę, dodać masła (50/50)   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Peanut Sadeko to klasyczna potrawa nepalska. Dla niewtajemnicznych – peanut to po angielsku orzeszki ziemne. Rozgrzać oliwę w woku lub na patelni, dodać orzeszki, podsmażyć parę minut. Osobno podsmażyć imbir, czosnek, chili i cebulę, aż lekko zmiękną. Dodać curry powder i według uznania parę nasion kminku. Wszystko wymieszać z pomidorami,   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Pieczarki faszerowane są idealną przystawką do dań z grilla Wydrążyć lekko pieczarki. Faszerować serkiem. Zawijać w bekon i spinać wykałaczką. Piec na grillu z dwóch stron. Można podać z pieczonymi na grillu szparagami (doprawić szparagi solą, pieprzem i sypanym czosnkiem, zawinąć w folię i piec, aż zmiękną).

Kategorie: Obiad wtorkowy

Ptysie nadziewane smakują przepysznie z każdym nadzieniem. W garnku zagotować wodę i rozpuść w niej masło. Dodać sól. Gdy masło się rozpuści, zdjąć garnek z gazu, wsypać mąkę. Mieszać energicznie do całkowitego połączenia się składników. Jeszcze gorące ciasto przełożyć do miski i  wbijać po kolei po jednym jajku mieszając energicznie, by   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Roladki z cukinii i bakłażana są podawane na zimno – nadają się na przystawkę i na danie główne: Pokroić 1 cukinię, zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce. Podsmażyć czosnek, dodać pokrojone warzywa i na koniec – pomidory z puszki. Doprawić przyprawami do smaku. Pokroić pozostałą cukinię i bakłażana wzdłuż, w   Czytaj dalej ...

Sałatka Charcuterie wygląda fantastycznie i smakuje fantastycznie 🙂 Sos wymieszać z sałatą, rozłożyć na talerze. Rozłożyć na sałacie ćwiartki pomidorów i jaj. Posypać oliwkami i kaparami. Na to rozłożyć wędlinę. Pokropić oliwą i posypać pieprzem. Podawać z pieczywem.

Sałatka szopska (nazywana również bułgarską) wywodzi swą nazwę od tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii (Bułgaria) i sąsiednich regionów – więcej na wiki Ogórki, pomidory i paprykę pokroić w dużą kostkę. Polać oliwą i doprawić solą i pieprzem. Posypać grubą warstą sera owczego. WAŻNE: oliwę stawia się na stole do indywidualnego   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Sałatka tajska z ogórków: Ogórki obrać i pociąć w cienkie słupki. Dodać pozostałe składniki. Wstawić na 30 minut do lodówki. Na koniec dodać podsmażone na patelni orzechy.

Kategorie: Obiad wtorkowy

Sałatka warstwowa z burakami jest ciekawą alternatywą dla „typowej” sałatki gyros. Cała sałatka układana jest warstwowo Zmieszać jogurt z majonezem i chrzanem, czyli stworzyć sos. Wszystkie składniki układać warstwami – na przemian, biorąc składnik twardy (np. buraki, ananas, kukurydzę) i następnie sos. Z góry posypać startym serem.

Kategorie: Obiad wtorkowy

Sałatka z buraków i koziego sera na pewno przypadnie każdemu do gustu: Przygotować dressing: 2 łyżki posiekanej bazylii, oliwa, 3 łyżki octu winnego, ząbek czosnku, 1 łyżka musztardy, sól i pieprz do smaku. Liście sałaty wymieszać z orzechami, połówkami pomidorków, pokrojonymi w kostkę burakami. Bagietkę pokroić w krążki, z jednej   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment