Leczo jest potrawą z pochodzenia węgierską, ale każdy środkowo-wschodni kraj europejski posiada swoją własną wersję. A oto i nasza wersja: Cebulę zeszklić w garnku. W międzyczasie kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać szklankę wina na koniec. W drugim międzyczasie fasolkę obrać, umyć i podgotować. Paprykę wydrążyć, pokroić w duże kawałki i   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Łosoś smażony – cóż może być prostszego? 🙂 Rozgrzać patelnię, dodać oliwę. Po chwili dodać masło (około 10-20 g). W tej kolejności, żeby nie spalić masła. Łososia doprawić solą i pieprzem. Położyć na patelni skórką do dołu i smażyć 2-3 minuty, w zależności od grubości ryby. Najważniejsze, żeby skórka była   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Papryki faszerowane grzybami i fetą: Rozgrzać piekarnik do 200 C. Pociąć pomidory, grzyby, dynię, czosnek, pietruszkę, papryki przeciąć na pół, wydrążyć pestki, ale zostawić ogonki. Podsmażyć pieczarki przez około 7 minut. Dodać orzechy, podsmażyć kolejne 2 minuty, aż lekko się zrumienią. Doprawić pieprzem i zdjąć z ognia. Dodać pomidory, czosnek,   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Papryki faszerowane z sosem z oliwek są dobre na każdą okazję: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Farsz: drobno siekać czosnek, cebulę, pietruszkę, pokruszyć ser. Czosnek rozcierać z solą. Mielone mięso mieszać w misce z czosnkiem, cebulą, natką, serem. Doprawiać 1 łyżką oregano, dużą ilością pieprzu. Papryki umyć, odciąć   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Pieczeń wieprzowa jest wykwintnym i prostym w przygotowaniu daniem obiadowym: Suszone śliwki i figi moczyć w winie i przyprawach przez całą noc. Ostrym nożem zrobić nacięcie wzdłuż mięsa tak, aby utworzyć kanał, do którego wkładać śliwki. Mięso nadziać farszem i zasypać przyprawami, plasterkami czosnku, oliwą – zostawić na kilka godzin   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Pieczona wołowina jest potrawą wyjątkowo pyszną i mięsną 🙂 Nagrzać piekarnik do 190 C. W międzyczasie natrzeć wołowinę roztartym czosnkiem i przyprawami. Posmarować mięso oliwą. Włożyć je do naczynia i zalać wodą na ok.2-3 cm na dnie. Potem z tej wody powstanie baza na sos, który można zagęścić, a przy   Czytaj dalej ...

Piersi z kurczaka w miodzie smakują przepysznie, gdy są pieczone na grillu: W miseczce wymieszać musztardę z miodem i resztą składników. Kilka łyżek marynaty odłożyć do smarowania w trakcie grillowania, a do reszty włożyć kurczaka. Najlepiej, żeby kurczaka marynować przez dzień w lodówce. Położyć filety z kurczaka i grillować przez   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Jak można przypuszczać, placek po węgiersku na Węgrzech jest serwowany dość rzadko (więcej historii tutaj) Placki ziemniaczane Ziemniaki i cebulę zetrzeć (jeżeli ziemniaki są zbyt mokre, trochę odsączyć lub dodać więcej mąki). Dodać jaja, mąkę, sól i pieprz. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Kształt placków: owalny. Gulasz: Mięso w kostkę   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Roladki wieprzowe, znane również jako zrazy zawijane: Rozbić kotlety, dodać sól, pieprz i posypać pietruszką. Położyć na kotlety szynkę, na to – pociętą w kostkę mozzarellę. Zawinąć jak zrazy i spiąć wykałaczkami. Lekko podsmażyć z każdej strony i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Na patelnię po kotletach wlać   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Roladki z cukinii i bakłażana są podawane na zimno – nadają się na przystawkę i na danie główne: Pokroić 1 cukinię, zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce. Podsmażyć czosnek, dodać pokrojone warzywa i na koniec – pomidory z puszki. Doprawić przyprawami do smaku. Pokroić pozostałą cukinię i bakłażana wzdłuż, w   Czytaj dalej ...

Szaszłyki z kurczaka są kolejnym pysznym daniem z grilla: Zmiksować następujące składniki na marynatę Piersi pociąć w grubą kostkę i wymieszać z marynatą, wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej przez noc. Kabaczek pociąć obieraczką do ziemniaków na cienkie paski. Zalać pociętego kabaczka wrzątkiem na 30 sekund, następnie przelać   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Tajskie Zielone Curry z zielonymi warzywami i kurczakiem Zamarynować kurczaka: Pokroić kurczaka w wąskie, długie paski (można wcześniej lekko rozbić, to lepiej się zamarynuje). Przełożyć do miski i zmieszać z 2 łyżkami stołowymi pasty curry (jeśli jest za suche, dodać trochę oliwy z oliwek). Dobrze wymieszać/wmasować, przykryć i wstawić do lodówki,   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Tarta brokułowa jest dobra i latem, i zimą: Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Wstawić na 30-60 min. do lodówki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 min. (ciasto będzie tylko w połowie upieczone – dosyć blade). Farsz: Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać kurczaka w kawałkach. Dodać śmietanę,   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Według wiki zrazy zawijane wywodzą się najprawdopodobniej z kuchni litewskiej. Przepis, choć  stosunkowo prosty, jest czasochłonny. Mięso rozbić, doprawić solą, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia mięso posmarować musztardą i nałożyć paprykę, smażoną cebulę, kiszone ogórki, kapary i bekon. W każdy zraz wetknąć wykałaczkę i podsmażyć na patelni.   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment