Burgery albo tzw. beef burgery są klasyczną potrawą Brytyjczyków Mięso wymieszać z jajem, odrobiną bułki, cebulą, czosnkiem, musztardą, ziołami i przyprawami. Usmażyć na grillu, nie za długo, żeby mięso nie było suche, 10-12 minut, przewracając od czasu do czasu. Pod koniec  położyć na mięso plasterki sera. Podpiec bułki na grillu.   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Cottage Pie – Wiejska Zapiekanka: Pociąć cebulę, seler i marchew w kostkę. Podsmażyć cebulę, dodać mielone mięso i warzywa, smażyć 10 min. Dodać pomidory, sos pomidorowy, wywar wołowy, Worcestershire sos, zioła, doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kolejne 40 minut. Przed końcem zagęścić: wymieszać mączkę z zimną   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Czewapczyca to forma podawania mielonego mięsa, bardzo popularna w Czarnogórze „Czewapczyca (cevapcici, cevap) ma formę krótkich kiełbasek. Idealnym sposobem spożywania jest zanurzenie czewapczycy w ajwarze i kajmaku. Ajwar to przesmażona pasta z papryki i bakłażanów. Kajmak, co ciekawe, jest spożywany głównie tam, gdzie utrwaliły się wpływy tureckie.” (czytaj dalej tutaj albo na wiki) Mięso   Czytaj dalej ...

Dal Bhat to tradycyjne nepalskie danie składające się z ryżu i soczewicy, często z dodatkiem warzyw lub curry. Bardzo popularny posiłek w trakcie trekingów – zamawiasz go raz i masz dokładki bez końca… Ugotować ryż. Wypłukać soczewicę i dodać wody, następnie – 1 łyżeczkę kurkumy i sól. Zmniejszyć ogień i   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Goleń jagnięca z warzywami: Mięso natrzeć solą i pieprzem. Posolone golenie obsmażyć na patelni z obu stron. Włożyć do worka do pieczenia razem z pokrojonymi warzywami. Piec w 160 C przez 2 godziny, aż mięso będzie odchodziło od kości.

Kategorie: Obiad wtorkowy

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, podawana również jako danie wigilijne. Wówczas robione są z farszem z kaszy gryczanej. Ugotować ryż (3 kubki wody na 1,5 kubka ryżu). Zetrzeć do ryżu cebulę, dodać dużo majeranku, pieprz, vegeta. Sparzyć liście kapusty: wyciąć głąb, włożyć do wrzątku. Po 10 minutach wyciągnąć, oberwać miękkie   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Przepis na grillowane steki z tuńczyka znaleźliśmy na przepięknym blogu angielskojęzycznym. Popieprzyć i posolić obie strony tuńczyka. W miseczce wymieszać: oliwę, sos sojowy, drobno krojony imbir, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, miąższ z cytryny, kolendrę i cukier. Zalać rybę powyższą marynatą i odstawić na minimum 2 h (albo i całą noc).   Czytaj dalej ...

Grzyby leśne oczyścić, pokroić i wrzucić do wrzątku. Po chwili odcedzić i odstawić. Podsmażyć na maśle cebulę i czosnek. Dodać grzyby, doprawić. Dodać śmietanę. Przed samym podaniem dodać świeży koperek.

Kategorie: Obiad wtorkowy

Gulasz z jagnięciny wydaje się być trudnym przepisem, tylko pozornie: Pokroić jagnięcinę w dużą kostkę, wykrawając tłuste części. Przyprawić pieprzem, solą, gałką i cynamonem – odstawić na 24 h. W dużym garnku obsmażyć na oliwie kawałki jagnięciny. Dodać cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Gotować przez 5 min. Dodać pomidorów z puszki,   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Gulasz z suszonymi śliwkami, aby wyszedł naprawdę smaczny, potrzebuje kilku dni gotowania na wolnym ogniu. Ale od początku: Mięso pokroić w grubą kostkę i obtoczyć w mące. Obsmażyć wołowinę na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty czosnek i śliwki suszone. Dodać zioła i zalać piwem. Doprowadzić do wrzenia i   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Kopytka z pieczarkami są po prostu przepyszne Ziemniaki ugotować, przestudzić i rozgnieść. Dodać sól, pieprz i majeranek. Podzielić nożem na 4 części i wyłożyć ¼ na górę,  w to miejsce wsypać mąkę, lekko rozgnieść. Dodać jaja, podsypywać mąką, aż się połączy i przestanie przyklejać do rąk (ręce podsypywać mąką). Ciasto rozwałkować   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

1. Aby przygotować danie kurczak curry Delhi, należy najpierw rozgrzać piekarnik do 220 st. C. 2. Przygotować marynatę: Ponacinać kurczaka nożem, żeby lepiej rozprowadzić marynatę po powierzchni. Wymieszać wszystkie składniki w pojemniku, w którym będziemy piec kurczaka. Włożyć kurczaka do marynaty, przykryć folią i włożyć do lodówki na 10 minut.   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Kurczak po chińsku – zawsze dobry: Pokroić cebule w półtalarki. Kurczaka pokroić na drobne kawałki. Posolić, osypać papryką, chili, następnie kurczaka usmażyć na oleju. Sparzyć rodzynki i pozostawić wodę po rodzynkach. Na oleju po kurczaku smażyć cebule, posolić, dodać majeranek. Wszystko wsypać do garnka. Dodać miód, rodzynki, wodę po rodzynkach.   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Zapach kurczaka w lawendzie – po przyrządzeniu potrawy i po jej spożyciu – jest zdumiewająco obecny w kuchni jeszcze przez wiele godzin Kurczaka umyć i włożyć do brytfanki. Przygotować marynatę z miodu, wyciśniętej cytryny, startej skórki cytryny i suszonej lawendy. Polać kurczaka marynatą, pokroić czosnek w plastry oraz dodać kilka   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Kurczak w marynacie tajskiej z grilla: Przygotować mięso pod marynatę – lekko ponacinać nożem i posypać solą. Przygotować marynatę z reszty składników i zmiksować na pastę. Zostawić trochę listków kolendry do posypania na koniec. (Można zamarynować dzień wcześniej). Posmarować marynatą kurczaka i piec na grillu, od czasu do czasu smarować   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment