Burgery albo tzw. beef burgery są klasyczną potrawą Brytyjczyków Mięso wymieszać z jajem, odrobiną bułki, cebulą, czosnkiem, musztardą, ziołami i przyprawami. Usmażyć na grillu, nie za długo, żeby mięso nie było suche, 10-12 minut, przewracając od czasu do czasu. Pod koniec  położyć na mięso plasterki sera. Podpiec bułki na grillu.   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Czewapczyca to forma podawania mielonego mięsa, bardzo popularna w Czarnogórze „Czewapczyca (cevapcici, cevap) ma formę krótkich kiełbasek. Idealnym sposobem spożywania jest zanurzenie czewapczycy w ajwarze i kajmaku. Ajwar to przesmażona pasta z papryki i bakłażanów. Kajmak, co ciekawe, jest spożywany głównie tam, gdzie utrwaliły się wpływy tureckie.” (czytaj dalej tutaj albo na wiki) Mięso   Czytaj dalej ...

Przepis na czorbę wołową: Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. W trakcie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cebulę. Po 30 minutach dorzucić pokrojone ziemniaki, następnie groszek i podzielone na mniejsze cząstki strąki fasoli. Kiedy wszystkie składniki są już miękkie, dodać przecier pomido­rowy i drobno pokrojone zielone   Czytaj dalej ...

Gulasz z suszonymi śliwkami, aby wyszedł naprawdę smaczny, potrzebuje kilku dni gotowania na wolnym ogniu. Ale od początku: Mięso pokroić w grubą kostkę i obtoczyć w mące. Obsmażyć wołowinę na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty czosnek i śliwki suszone. Dodać zioła i zalać piwem. Doprowadzić do wrzenia i   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Papryki faszerowane z sosem z oliwek są dobre na każdą okazję: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Farsz: drobno siekać czosnek, cebulę, pietruszkę, pokruszyć ser. Czosnek rozcierać z solą. Mielone mięso mieszać w misce z czosnkiem, cebulą, natką, serem. Doprawiać 1 łyżką oregano, dużą ilością pieprzu. Papryki umyć, odciąć   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Pieczona wołowina jest potrawą wyjątkowo pyszną i mięsną 🙂 Nagrzać piekarnik do 190 C. W międzyczasie natrzeć wołowinę roztartym czosnkiem i przyprawami. Posmarować mięso oliwą. Włożyć je do naczynia i zalać wodą na ok.2-3 cm na dnie. Potem z tej wody powstanie baza na sos, który można zagęścić, a przy   Czytaj dalej ...

Jak można przypuszczać, placek po węgiersku na Węgrzech jest serwowany dość rzadko (więcej historii tutaj) Placki ziemniaczane Ziemniaki i cebulę zetrzeć (jeżeli ziemniaki są zbyt mokre, trochę odsączyć lub dodać więcej mąki). Dodać jaja, mąkę, sól i pieprz. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Kształt placków: owalny. Gulasz: Mięso w kostkę   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Roladki wieprzowe, znane również jako zrazy zawijane: Rozbić kotlety, dodać sól, pieprz i posypać pietruszką. Położyć na kotlety szynkę, na to – pociętą w kostkę mozzarellę. Zawinąć jak zrazy i spiąć wykałaczkami. Lekko podsmażyć z każdej strony i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Na patelnię po kotletach wlać   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Rosół z kury należy gotować wolno albo i jeszcze wolniej: Mięso obrać, aby nie było zbyt tłuste (chyba, że ktoś lubi). Zalać wodą, aby wszystko zakryć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, od czasu do czasu zebrać szumowiny. Dodać warzywa. Oddzielnie ugotować makaron i   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment