Kurczak po chińsku – zawsze dobry: Pokroić cebule w półtalarki. Kurczaka pokroić na drobne kawałki. Posolić, osypać papryką, chili, następnie kurczaka usmażyć na oleju. Sparzyć rodzynki i pozostawić wodę po rodzynkach. Na oleju po kurczaku smażyć cebule, posolić, dodać majeranek. Wszystko wsypać do garnka. Dodać miód, rodzynki, wodę po rodzynkach.   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Zapach kurczaka w lawendzie – po przyrządzeniu potrawy i po jej spożyciu – jest zdumiewająco obecny w kuchni jeszcze przez wiele godzin Kurczaka umyć i włożyć do brytfanki. Przygotować marynatę z miodu, wyciśniętej cytryny, startej skórki cytryny i suszonej lawendy. Polać kurczaka marynatą, pokroić czosnek w plastry oraz dodać kilka   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Piersi z kurczaka w miodzie smakują przepysznie, gdy są pieczone na grillu: W miseczce wymieszać musztardę z miodem i resztą składników. Kilka łyżek marynaty odłożyć do smarowania w trakcie grillowania, a do reszty włożyć kurczaka. Najlepiej, żeby kurczaka marynować przez dzień w lodówce. Położyć filety z kurczaka i grillować przez   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Rosół z kury należy gotować wolno albo i jeszcze wolniej: Mięso obrać, aby nie było zbyt tłuste (chyba, że ktoś lubi). Zalać wodą, aby wszystko zakryć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, od czasu do czasu zebrać szumowiny. Dodać warzywa. Oddzielnie ugotować makaron i   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Szaszłyki z kurczaka są kolejnym pysznym daniem z grilla: Zmiksować następujące składniki na marynatę Piersi pociąć w grubą kostkę i wymieszać z marynatą, wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej przez noc. Kabaczek pociąć obieraczką do ziemniaków na cienkie paski. Zalać pociętego kabaczka wrzątkiem na 30 sekund, następnie przelać   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Tajskie Zielone Curry z zielonymi warzywami i kurczakiem Zamarynować kurczaka: Pokroić kurczaka w wąskie, długie paski (można wcześniej lekko rozbić, to lepiej się zamarynuje). Przełożyć do miski i zmieszać z 2 łyżkami stołowymi pasty curry (jeśli jest za suche, dodać trochę oliwy z oliwek). Dobrze wymieszać/wmasować, przykryć i wstawić do lodówki,   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment