Wymieszać w misce mąkę, sól i cukier. Dodać kefir, by zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Ciasto nakryć na 20-30 min. Podzielić na 6 części i uformować kulki. Każdą rozwałkować na okrągłe placki o średnicy 20 cm. Uformować placki i skleić, aby się nie rozleciały.

Kategorie: Obiad wtorkowy

Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować w wałek, zawinąć w folię i odstawić na 30 min. do lodówki/zamrażalnika. Piekarnik nastawić na 180 st. i ciasto zetrzeć na grubej tarce na blachę 23×33 cm, i wylepić nim dno. Podpiec   Czytaj dalej ...

Jajka faszerowane są tradycyjną polską potrawą: Jajka gotować na twardo w osolonej wodzie (nie dłużej niż 10 minut). Nieobrane jajka przekrawać wzdłuż na pół ostrym nożem. Wydrążyć ze skorupki żółtka i białka. Natkę pietruszki i szczypiorek posiekać bardzo drobno. Farsz utworzyć z jajka pokrojonego w kostkę (kratką), pietruszki, szczypiorku i   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Bakalie pokroić drobno i obtoczyć w 2 łyżkach mąki. Margarynę zmiksować, dodając po jedynym jajku. Dodać cukier puder i dalej miksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać po jednej łyżeczce. Dodać sok z cytryny + skórka + alkohol. Wsypać bakalie. Włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-60 minut   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Jak można przypuszczać, placek po węgiersku na Węgrzech jest serwowany dość rzadko (więcej historii tutaj) Placki ziemniaczane Ziemniaki i cebulę zetrzeć (jeżeli ziemniaki są zbyt mokre, trochę odsączyć lub dodać więcej mąki). Dodać jaja, mąkę, sól i pieprz. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Kształt placków: owalny. Gulasz: Mięso w kostkę   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Sałatka Charcuterie wygląda fantastycznie i smakuje fantastycznie 🙂 Sos wymieszać z sałatą, rozłożyć na talerze. Rozłożyć na sałacie ćwiartki pomidorów i jaj. Posypać oliwkami i kaparami. Na to rozłożyć wędlinę. Pokropić oliwą i posypać pieprzem. Podawać z pieczywem.

Tarta brokułowa jest dobra i latem, i zimą: Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Wstawić na 30-60 min. do lodówki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 min. (ciasto będzie tylko w połowie upieczone – dosyć blade). Farsz: Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać kurczaka w kawałkach. Dodać śmietanę,   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment