Czewapczyca to forma podawania mielonego mięsa, bardzo popularna w Czarnogórze „Czewapczyca (cevapcici, cevap) ma formę krótkich kiełbasek. Idealnym sposobem spożywania jest zanurzenie czewapczycy w ajwarze i kajmaku. Ajwar to przesmażona pasta z papryki i bakłażanów. Kajmak, co ciekawe, jest spożywany głównie tam, gdzie utrwaliły się wpływy tureckie.” (czytaj dalej tutaj albo na wiki) Mięso   Czytaj dalej ...

Przepis na czorbę wołową: Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. W trakcie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cebulę. Po 30 minutach dorzucić pokrojone ziemniaki, następnie groszek i podzielone na mniejsze cząstki strąki fasoli. Kiedy wszystkie składniki są już miękkie, dodać przecier pomido­rowy i drobno pokrojone zielone   Czytaj dalej ...

Goleń jagnięca z warzywami: Mięso natrzeć solą i pieprzem. Posolone golenie obsmażyć na patelni z obu stron. Włożyć do worka do pieczenia razem z pokrojonymi warzywami. Piec w 160 C przez 2 godziny, aż mięso będzie odchodziło od kości.

Kategorie: Obiad wtorkowy

Gulasz z jagnięciny wydaje się być trudnym przepisem, tylko pozornie: Pokroić jagnięcinę w dużą kostkę, wykrawając tłuste części. Przyprawić pieprzem, solą, gałką i cynamonem – odstawić na 24 h. W dużym garnku obsmażyć na oliwie kawałki jagnięciny. Dodać cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Gotować przez 5 min. Dodać pomidorów z puszki,   Czytaj dalej ...

Kategorie: Obiad wtorkowy

Najnowsze przepisy

Szarlotka z orzechami laskowymi

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Grzyby leśne

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SAŁATKA TAJSKA Z OGÓRKÓW

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

SŁODKI ZIEMNIAK Z GRILLA

Posted on Lut - 5 - 2015

0 Comment

Najnowsze wpisy

Jedenaście nowych przepisów

Posted on Paź - 7 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/18

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/11

Posted on Kwi - 14 - 2014

0 Comment

Obiad 2014/02/04

Posted on Lut - 25 - 2014

0 Comment